DEN TYSKE FORBINDELSE

Nordatlantiske Filmdage 5.—15. marts 2020 

Tyske filmskabere som Frank Wisbar, Friedrich Dalsheim og Wim Wenders har alle sat deres spor på Nordatlantens enestående filmhistorie. Det ser Nordatlantiske Filmdage 2020 nærmere på i årets hovedserie Den tyske forbindelse, der med fokus på spillefilm præsenterer både ældre og nyere milepæle samt kuriositeter fra vores fælles filmhistorie. 

Filmhistoriske perler og prominente gæster
Se f.eks. den sprudlende stumfilmfarce Das Eskimobaby fra 1918 eller ekspeditionsdramaet S.O.S. Isbjerg fra 1933. Og gå ikke glip af den sjældent viste Barbara - vild som havet, der blev indspillet på Færøerne i 1961 med Bergman-stjernen Harriet Andersson i titelrollen. Blandt filmens statister var den senere anerkendte færøske skuespiller og teaterinstruktør Eyðun Johannessen, der kommer og fortæller om sine oplevelser under filmoptagelserne.

Mød også den islandske instruktør Hilmar Oddsson, der blev uddannet i Tyskland, hvor han også indspillede broderparten af sin film Tears of Stone (1995) om den islandske komponist Jón Leifs.

Himlen over Nordatlanten
Se også Bruno Ganz dukke op i Fridrik Thór Fridrikssons gennembrudsfilm fra 1991, Naturens børn (billedet), hvor han gentog sin englerolle fra Wim Wenders Himlen over Berlin. Og hør om Wenders, Herzog og andre tyske filmfolk og inspirationskilder, når Fridrik Thór Fridriksson kommer og fortæller om sin bemærkelsesværdige karriere og dens tyske forbindelser i en særlig artist talk.

Filmserien inkluderer også Fridrikssons islandsk-tyske roadmovie Falcons (2002) og den tyske instruktør Friedrich Dalsheims Palos brudefærd (1934), der blev produceret af det danske filmselskab Palladium med manus af Knud Rasmussen.

Serien er udviklet og præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark og er en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020. Og vi ser frem til unikke filmoplevelser, lavet enten af eller i samarbejde med tyske filmfolk under himlen over Nordatlanten.

________________________________
SERIEN: DEN TYSKE FORBINDELSE

Tors 5. marts kl. 20:
S.O.S. ISBJERG – festivalåbning med reception
Festivalen åbnes med tyske Arnold Fancks spektakulære ekspeditionsdrama fra 1933 med legendariske Leni Riefenstahl i hovedrollen.
Læs mere 


Lør 7. marts kl. 14:
BARBARA – VILD SOM HAVET – med oplæg
Tysk filmatisering fra 1961 af færøske Jørgen-Frantz Jacobsens roman med den svenske Bergman-stjerne Harriet Andersson i titelrollen.
Læs mere 


Søn 8. marts kl. 14:

PALOS BRUDEFÆRD – med oplæg
Filmhistorisk klassiker optaget i Østgrønland med manus af Knud Rasmussen og instrueret af tyske Friedrich Dalsheim.
Læs mere 


Søn 8. marts kl. 16.45:
FRIDRIK THÓR FRIDRIKSSON: Artist talk + Naturens børn
Islands instruktørveteran Fridrik Thór Fridriksson fortæller om sin fascinerede karriere og dens tyske forbindelser, før vi viser hans gennembrudsfilm Naturens børn.
Læs mere 


Tirs 10. marts kl. 17:
FALCONS – med instruktørbesøg
Fridrik Thór Fridrikssons smukke og tankevækkende roadmovie sender et ulige par på flugt – fra en islandsk kystflække til Hamborg.
Læs mere 


Tors 12. marts kl. 20 
TEARS OF STONE – med instruktørbesøg
Hilmars Oddssons visuelt stærke spillefilm om den islandske komponist Jón Leifs, der levede med sin jødiske hustru i 1930’ernes Tyskland. 
Læs mere 


Søn 15. marts kl. 16.45:
DAS ESKIMOBABY - stumfilm med levende musik
Sprudlende stumfilmkomedie med selveste Asta Nielsen i hovedrollen. Filmen akkompagneres af den tyske filmkomponist og pianist Eunice Martins.
Læs mere SE FLERE FILM

Nutidens filmproduktion er i høj grad præget af internationalt samarbejde (co-produktioner). Eksempelvis er samtlige spillefilm af Fridrik Thór Fridriksson lavet med internationale og deriblandt tyske co-producenter. I ovenstående serie har vi fokus på spillefilm, men under filmdagene kan du også se to dokumentarfilm, Magnús V. Sigurðssons Last Days of the Arctic og Viktor Kossakovskys Aquarela, der er lavet i samarbejde med bl.a. tyske co-producenter.


LÆS MERE OM DEN TYSKE FORBINDELSE

I årets programkatalog opridses den tysk-nordatlantiske filmhistorie kort i en artikel (s. 13-15). Kataloget udgives få dage før festivalstart og kan allerede læses i en pdf-version her.DANSK-TYSK VENSKABSÅR

Serien er udviklet og præsenteres i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark og er en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020. Læs mere om året her, hvor du finder en perlerække af kulturelle oplevelser.
FILMDAGENES STØTTER & SAMARBEJDSPARTNERE

Nordatlantiske Filmdage 2020 er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordens Institut i Grønland (NAPA), Goethe-Institut Dänemark og Islands Ambassade og præsenteres af Nordatlantens Brygge i samarbejde med bl.a. Tysklands Ambassade, Sloveniens Ambassade, Grønlands Repræsentation, Færøernes Repræsentation, Øst for Paradis, FILM.GL, Filmshúsið, Islands Filmarkiv og Icelandic Film Centre.


 

 

 

 

 

Læs årets programfolder

Læs årets programfolder

Se det samlede program for Nordatlantiske Filmdage 2020

Se det samlede program for Nordatlantiske Filmdage 2020

Læs mere om det tysk-danske venskabsår 2020

Læs mere om det tysk-danske venskabsår 2020