Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

RIGSFÆLLESSKABET PÅ FILM

Filmserie på Nordatlantiske Filmdage 2021 - fire forskellige arrangementer med spændende film, gæster og hver deres vinkel på rigsfællesskabet, historisk og aktuelt.

De royale besøg i Nordatlanten fylder ganske meget i filmarkiverne. Og kongehuset har altid været populært i de nordatlantiske lande, uanset hvordan de politiske vinde ellers har blæst. Set i det lys indskriver Martin Breum og Jakob Gottschaus nye tv-dokumentar Kongehuset på Færøerne sig i en lang filmhistorisk tradition. Men den adskiller sig også, for her taler dronningen for første gang åbent om kongehusets rolle i det rigsfællesskab, der jævnligt er til debat.

I 1970'erne satte eksempelvis rockbandet Sumé ord på grønlændernes længsel efter frihed og medbestemmelse. Det skildres fornemt i dokumentarfilmen Sumé – lyden af en revolution. Og i Inuk Jørgensens poetiske dokumentarkortfilm In the Shadow of the Tugtupite ser vi konsekvenserne af fortidens fejlsagne planer og projekter, der nødig skulle gentages.

I Kenneth Sorentos dokumentar Kampen om Grønland møder vi fire grønlændere, der fortæller om deres visioner for fremtidens Grønland, alt imens vi får et indblik i nutidens selvstændighedsdebat.

Ulla Boje Rasmussens film Færøerne.dk tager os med til de benhårde forhandlinger om selvstændighed, som færøske politikere og embedsmænd havde med Poul Nyrup Rasmussen-regeringen ved årtusindeskiftet. Forhandlingerne er også blevet skildret i bogen Da Færøerne ville løsrive sig, og vi får besøg af forfatteren, den tidligere embedsmand og nuværende politiker Sjúrður Skaale, der var med ved forhandlingerne.

Selvstændighedsdebatten er ikke ny, men dukker jævnligt op og sætter afgørende præg på udviklingen, både i fællesskabet og dets enkelte medlemslande. Hvad den i sidste ende kan lede til er selvfølgelig uvist, men seriens film udvider vores indsigt i debatten, historisk og aktuelt.

___________
FILMSERIEN

Søn 3. okt. kl. 17:
KAMPEN OM GRØNLAND
Højaktuel dokumentarfilm om grønlandske fremtidsvisioner. Mød instruktør Kenneth Sorento og co-producer Jørgen Chemnitz.
Læs mere 


Ons 6. okt kl. 20
FÆRØERNE.DK
Dokumentar om de færøske selvstændighedsforhandlinger med Poul Nyrup Rasmussen-regeringen ved årtusindskiftet. Mød instruktør Ulla Boje Rasmussen og politiker Sjúrður Skaale.
Læs mere 


Lør 9. okt. kl. 17
KONGEHUSET PÅ FÆRØERNE
Kongehuset, Færøerne og rigsfællesskabet er i fokus, når Jakob Gottschau og Martin Breum viser og drøfter deres nye tv-dokumentar.
Læs mere 


Søn 10. okt. kl. 14
SUMÉ + IN THE SHADOW OF THE TUGTUPITE
Når film og musik italesætter fortid, nutid og fremtidsvisioner. Mød instruktør Inuk Jørgensen og oplægsholder Andreas Otte.
Læs mere 


Nordatlantiske Filmdage 2021

Se festivalens samlede program på nordatlantens.dk/filmdage og få dine opdateringer på festivalens facebookside.

Nordatlantiske Filmdage 2021 er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordens Institut i Grønland og Islands Ambassade og præsenteres i samarbejde med Grønlands Repræsentation, Færøernes Repræsentation, Cinemateket, FILM.GL, Det færøske Filminstitut (Filmshúsið), Islands Filmarkiv, Icelandic Film Centre og Øst for Paradis.

 

 

Nordatlantiske Filmdage 2021 - se det samlede program

Nordatlantiske Filmdage 2021 - se det samlede program