Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

DEN ISLANDSKE BØLGE 

Årets hovedserie på Nordatlantiske Filmdage 2021

Islandsk film har oplevet en regulær opblomstring op gennem 2010’erne, både med en generelt støt stigende filmproduktion og et lige så støt stigende antal originale filminstruktører, der gør det usædvanligt godt på alverdens filmfestivaler. Det sætter vi fokus på i årets hovedserie på Nordatlantiske Filmdage 2021. 

Internationalt har islandsk film især markeret sig med skæve og lavmælt underfundige beretninger om særegne eksistenser, der prøver at finde fodfæste i tilværelsen. Desuden har der været flere hverdags- og familiedramaer, der skildrer samtiden og samfundsudviklingen i en skarp optik og ofte med et tragikomisk blik på livets små og store komplikationer.

I løbet af årtiet oplevede også krimigenren en stor fremgang, både på tv og i biograferne, ligesom både dokumentar- og kortfilmproduktionen blev styrket med succes til følge. Vi har imidlertid valgt at holde fokus på de spillefilm, der har markeret Island på festivalerne og i de biografer, der hylder den art cinema-tradition, som de prisvindende film er støbt af.

At udvælge syv film fra et så rigt filmårti har været svært. Og du vil helt sikkert savne indtil flere titler, for mange af nutidens islandske film vises i danske biografer. Men valget er truffet og inkluderer både film, der ikke har været i dansk biografdistribution (Either Way, The Deposit og Last and First Men) og en fornyet mulighed for at se – eller gense – de mesterlige Virgin Mountain, Kvinde på krigsstien, En hvid, hvid dag og Echo

Serien præsenteres i samarbejde med Islands Ambassade og byder også på filmintroduktioner ved filmlektor Peter Schepelern, anmelder Nanna Frank Rasmussen og filmdagenes Birgir Thor Møller – og samtaler med instruktørerne Rúnar Rúnarsson, Ásthildur Kjartansdóttir og Benedikt Erlingsson. Derudover kommer fotograf Sturla Brandth Grøvlen, når vi afslutningsvis hædrer Jóhann Jóhannsson (1969-2018) med særvisning af hans posthume værk Last and First Men.

___________
FILMSERIEN

Tors 30. sept. kl. 20:
ECHO / FESTIVALÅBNING (UDSOLGT)
Nordatlantiske Filmdage 2021 åbnes med mesterligt og lige så skarpt som bittersødt portræt af livet i det moderne Island. Mød instruktør Rúnar Rúnarsson og nyd et glas vin efter visningen.
Læs mere 


Lør 2. okt. kl. 14
VIRGIN MOUNTAIN
Dagur Káris originale, underfundige og hjertevarme film og vinder af Nordisk Råds Filmpris 2015. Med introduktion ved Peter Schepelern.
Læs mere 


Man 4. okt. kl. 20:
EN HVID, HVID DAG
Hlynur Pálmasons gribende og æstetisk dybt fascinerende film om sorg, hævn og kærlighed. Med introduktion ved Nanna Frank Rasmussen.
Læs mere 


Ons 6. okt. kl. 16.45
EITHER WAY
Underfundig, skæv og stilsikker film om umage makkerpar på landevejen. Med introduktion om den islandske filmbølge ved Birgir Thor Møller.
Læs mere 


Tors 7. okt kl. 20
THE DEPOSIT
Stærk og tankevækkende islandsk spillefilm om tre kvinder, kulturmøder og integrationsudfordringer i nutidens Reykjavik. Mød instruktør Ásthildur Kjartansdóttir.
Læs mere 


Søn 10. okt. kl 17
KVINDE PÅ KRIGSSTIEN
Original og livfuld film om islandsk kvinde i radikal klimakamp. Mød instruktør Benedikt Erlingsson efter visningen.
Læs mere 


Søn 10. okt. kl. 20
LAST AND FIRST MEN
Vi hædrer Jóhann Jóhannsson med særvisning af hans fantastiske, posthume filmværk. Filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen introducerer filmen og Islands ambassade byder på et glas efter visningen, der også afrunder årets filmdage.
Læs mere 

 

Nordatlantiske Filmdage 2021

Se festivalens samlede program på nordatlantens.dk/filmdage og få dine opdateringer på festivalens facebookside.

Nordatlantiske Filmdage 2021 er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordens Institut i Grønland og Islands Ambassade og præsenteres i samarbejde med Grønlands Repræsentation, Færøernes Repræsentation, Cinemateket, FILM.GL, Det færøske Filminstitut (Filmshúsið), Islands Filmarkiv, Icelandic Film Centre og Øst for Paradis.

Nordatlantiske Filmdage 2021 - se det samlede program

Nordatlantiske Filmdage 2021 - se det samlede program