Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

SIKU AJORPOQ – isen er usikker

Fotografier af Ragnar Axelsson og Carsten Egevang

2. november 2019 – 8. marts 2020

Gennem flere årtier har de to fotografer Ragnar Axelsson (IS) og Carsten Egevang (DK) rejst i Grønlands mest fjerne egne og dokumenteret forholdene for de mennesker, der lever der. Og de to grønlandske ord siku ajorpoq (isen er usikker) rammer hovedet på sømmet, når det handler om klimaforandringer i Arktis.

For mens resten af verden er bekymrede for klimaforandringerne på baggrund af komplicerede udregninger og modeller, så er det anderledes for inuit. Klimaforandringerne er her og nu! Med en nordgrønlandsk fangers egne ord:

”Hver år ændrer isforholdene sig. Vi kan ikke mere forudse, hvornår isen bliver farbar. Tidligere frøs havet til i november, og brød ikke op før juli. Sådan er det ikke mere.”

Gennem stemningsfulde sort-hvide fotografier fortæller Axelsson og Egevang en hverdagshistorie om levevilkårene for de mennesker, som lever i de allermest øde egne af Grønland. En eksistens i stærk afhængighed af den omkringliggende arktiske natur, hvor man stadig er afhængig af fangst. Billederne indfanger de barske og respektindgydende landskaber og det delikate samspil mellem menneske og natur.


Ragnar Axelsson
(aka Rax, f. 1958) er en islandsk fotojournalist, der i over tredive år har fotograferet mennesker, dyr, vejr og landskaber i de fjerneste regioner af Arktis. Han debuterede i den islandske avis Morgunbladid allerede i 1976 og fik sit internationale gennembrud i 1989 med fotografier fra Grønland. Axelsson har efterfølgende arbejdet i det meste af verden, og hans fotografier er blevet udstillet i flere lande og publiceret i bl.a. LIFE, Newsweek, National Geographic, Time og Politiken. Han har udgivet seks fotobøger, deriblandt Faces of the North og Last Days of the Arctic, og han har vundet utallige internationale priser, ikke mindst for sit enestående arbejde i Arktis. 

Carsten Egevang (f. 1969) er dansk fotograf, der i de sidste 25 år har rejst og fotograferet i Grønland. Egevang er oprindelig uddannet som forsker i biologi og fotograferede de første år kun i farver. Senere bevægede han sig så over i sorthvide billeder, der dokumenterer de stærke bånd mellem natur og mennesker i Grønlands mest fjerne egne. Egevang har udgivet flere fotobøger om Grønland og udstillet i flere lande. Hans fotografier er publiceret i bøger, aviser og tidsskrifter verden over, og han har vundet flere internationale priser, deriblandt den prestigefyldte BBC Wildlife Photographer of the Year i 2009. Egevang er desuden kåret som Årets Naturfotograf 2011 i Danmark og modtager af Det Grønlandske Selvstyres Miljø- og Naturpris i 2012.


Udstillingen er muliggjort med støtte fra Xprint og Islands Statsministerium


  

  

 

Se portrætfilm om Ragnar Axelsson den 6. marts på Nordatlantiske Filmdage 2020

Se portrætfilm om Ragnar Axelsson den 6. marts på Nordatlantiske Filmdage 2020

Besøg Ragnar Axelssons hjemmeside

Besøg Ragnar Axelssons hjemmeside

Besøg Carsten Egevangs hjemmeside

Besøg Carsten Egevangs hjemmeside

Besøg udstillingens egen hjemmeside (på engelsk)

Besøg udstillingens egen hjemmeside (på engelsk)