PERLER PÅ SNOR - en arktisk historiefortælling

Jessie Kleemann, Nanna Anike Nikolajsen og Sonya Kelliher-Combs er gået i kunstnerisk dialog med både fortiden og nutiden for at skabe værker, der sammenfletter traditioner fra Grønland og Alaska med højaktuelle spørgsmål om kulturelle forandringer.

Udstilling 10. februar - 13. maj 2018

En tråd strækker sig fra den ene arktiske kyst til den anden, idet en hånd trækker perler over og under havene, dykker ned under sprogene og trækker dem ind i et mønster til et rytmisk beat. Hver lille glaskugle er som et brev – en klynge af tegn, som langsomt tager form, en struktur af betydning, der væver sig gennem tid og rum.

Denne udstilling skaber et væv af fælles historier om perlearbejde og historiefortælling fra Alaska til Grønland. De tre kunstnere har ladet sig inspirere af de materielle, performative og sproglige mønstre i perlearbejde, broderi og skindsyning, mønstre, som bærer historier med sig om kvinders arbejde, om kulturel udveksling og om kontinuitet og forandring. De inviterer publikum til at være med i disse historier ved selv at deltage i interaktive øvelser i perlearbejde og videreføre de traditioner, hvor dette håndarbejde ofte blev praktiseret. Samtidig udvider de konceptet om perlearbejde ud over den kulturelle kontekst for at undersøge, hvordan denne praksis, hvor man sætter gentagne tegn, i sig selv skaber en struktur, hvor historierne veksler mellem det materielle og det abstrakte.

Jessie Kleemann (GL)
Jessie Kleemann er en etableret performance-kunstner og arbejder også med installationer, poesi, maleri og andet arbejde, der udføres med hånden. Hendes performances udvikler sig intuitivt og responderer på rummet og publikum omkring hende. Hun dykker ofte ned i temaer, der har at gøre med de mørkere sider af det grønlandske samfund for at visualisere det ambivalente forhold, som det grønlandske folk kan have til deres kulturelle arv.

Nanna Anike Nikolajsen (Gl-DK)
Den rytmiske og strukturelle understrøm, der ligger i perlesyningen som en form for sprog, pulserer gennem Nanna Anike Nikolajsens værker. Hun de- og rekonstruerer sproget ud fra fonetiske, grafiske og materielle mønstre og syr et usynligt netværk af mening frem ved at sy mellem ordene på papir. En arkæologi af betydning opstår, et rum mellem de historiske, diskursive og kulturelle artikulationsstrukturer.

Sonya Kelliher-Combs (Inupiaq-Athabascan, Alaska)
Hendes værker kombinerer organiske og uorganiske materialer som hvalrostarme, rensdyrhud, gel-medium og akryl-polymer og skaber en syntese mellem konventionerne og ikonografierne i maleri, skindsyning, installation, bueborsgravering og mange andre gamle og nye traditioner. Gennem denne syntese fortæller Sonyas værker om den gensidige afhængighed mellem menneskenes, dyrenes og naturens verden. Hendes arbejde har sit grundlag i kollektiv og individuel hukommelse såvel som i den kropslige praksis med at lave kunst og skaber et rum, hvor modfortællinger og hemmeligheder kan blive hørt.

 

 

Læs Weekendavisens anmeldelse

Læs Weekendavisens anmeldelse

Læs Kunstavisens anmeldelse

Læs Kunstavisens anmeldelse

Læs også anmeldelsen i kunstjouralen Kunsten.nu

Læs også anmeldelsen i kunstjouralen Kunsten.nu