Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

UDVANDRING - ung færøsk kunst.

21. april - 28. maj 2012

På udstillingen stilles der skarpt på seks repræsentanter fra den yngste generation af færøske kunstnere. Flere af dem er dog uddannet eller bosat uden for Færøerne, de anvender forskellige teknikker og medier, men har det fællestræk, at de motivmæssigt bryder med de klassiske bygde-, havne- og landskabsmotiver, der traditionelt har været forbundet med kunsten fra Færøerne. De vender i stedet enten blikket udad mod omverden, indad mod dem selv eller kigger på den færøske kultur med kritiske øjne.

Det betyder dog ikke, at "Færøerne" som tema er fraværende på udstillingen, eller at f.eks. "naturen" ikke spiller nogen rolle i værkerne. Men der finder alligevel et motiv- og temaskifte sted hos den unge generation, som nu kredser om egne livserfaringer og -betragtninger, kønsroller og identitetsspørgsmål.

Heiðrik á Heygum er kurator på udstillingen, og han betragter sin generations kunstneriske drejning, som et meget væsentligt skift i færøsk kunst og et udtryk for, at Færøernes tidligere isolation nu er fuldkommen brudt, og at de unge kunstnere i dag er aktører på en global frem for en lokal kunstscene.

På udstillingen kan man opleve værker af:

Erla Marita Askham
Erla Marita Askham (1981) er en central aktør på den yngre færøske kunstscene. Hun arbejder med en præcis, men samtidig afvæbnende feminisme, der kritisk fokuserer på opvækstvilkår og kønsroller på Færøerne. Udtrykket er stiliseret og udført i gouache på karton.

Johan Martin Christiansen
Johan Martin Christiansen (1987) studerer på kunstakademiet i Malmö (BFA). Arbejder med video, skulptur og grafik, ofte ud fra en (post-)konceptuel position. Værkerne kan betragtes som en slags materialedigte. Bag sig har han solo- og gruppeudstillinger på Færøerne, Sverige, Danmark, Island og Østrig.

Heiðrik á Heygum
Heiðrik á Heygum (1983) er bosat i Danmark og arbejder med akvarel i store formater i en naturalistisk og til tider surreal stil. Har deltaget i adskillige udstillinger, samt bl.a. været kurator på udstillingerne Slóarblóð i 2007 og Innrás i Tórshavn i 2011. Heiðrik á Heygum er uddannet på Kort- og dokumentarfilmskolen og har lavet kortfilm, musikvideoer og illustreret børnebøger.

Jóannes Lamhauge
Jóannes Lamhauge (1985) har siden sin debut i 1998 deltaget i talrige kunstudstillinger på Færøerne. Han er oprindelig uddannet i religionsfilosofi, men maler og arbejder som filminstruktør og grafiker. Hans værker er symbolistiske og præget af en søgen efter samspil mellem menneske og natur.

Halldis Olsen
Halldis Olsen (1983) er uddannet trykker og grafiker i England og Italien. Hendes foretrukne teknikker er ætsning, akvatint, mezzotint og linoleum. Udgangspunktet for hendes værker er ofte detaljer fra mareridtsagtige drømme, der, kombineret med elementer fra hverdagen, skaber dystre og surreale sort-hvide universer.

Silja Strøm
Silja Strøm (1987) er bachelor fra Glasgow School of Art og har de seneste år udstillet i Skotland, Danmark og Færøerne. Hun arbejder med både tegning og oliefarver. Motiverne skabes som collager af indtryk og billeder fra tidens magasiner, film og bøger, hvormed hun komponerer flerstrengede og associationsrige fortællinger og surreale universer.