Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

DA MYNDIGHEDERNE SAGDE STOP

Mød Grønlands første filminstruktør, Aqqaluk Lynge, og fotograf Teit Jørgensen, når vi viser deres og Per Kirkebys dokumentarfilm fra 1972 om nedlukningen af minebyen Qullisat.

Mandag 6. marts 2023 kl. 20 (UDSOLGT)

Den 4. oktober 1972 meddelte Ministeriet for Grønland, at den grønlandske kulmineby Qullisat var nedlagt dags dato, hvilket dækkede over at de sidste tvangsforflyttede nu havde forladt byen. Tilbage stod en by som en tom skal, og sådan er den blevet stående til den dag i dag.

Kort før den endelige lukning – i sommeren 1972 – rejste politikeren og digteren Aqqaluk Lynge, kunstneren og filmskaberen Per Kirkeby og fotografen Teit Jørgensen til Qullissat for at lave en film om byen og flytningen af de ca. 1.400 indbyggere. Det blev til filmen Da myndighederne sagde stop.

Filmhistorisk banebryder
Med filmen ville de dokumentere det liv og især de mennesker, der blev ramt af nedlukningen. Og det gør filmen gennem dens ofte lange sekvenser med optagelser af byens hverdagsliv, der brydes op med udsagn fra og samtaler mellem indbyggerne.

Eller som Per Kirkeby skrev om filmen: "Det er ikke nogen debatfilm i den forstand, at den diskuterer det rigtige eller forkerte ved nedlæggelsen af minen og byen. Den skal heller ikke være udgangspunkt for en paneldiskussion mellem ministre og kontorchefer og udvalgte talerør, hvor påstand står mod påstand. Den er indiskutabel, den viser, hvad der faktisk sker med nogle af disse mennesker."

Men netop derfor – som vidnesbyrd om og talerør for indbyggerne – blev filmen meget politisk, og i filmhistorien markerer den et nyt og kritisk blik på den samfundsudvikling og især modernisering, som indtil da var blevet hyldet i en række statsproducerede Grønlandsfilm. Og filmen markerer sig endvidere ved at være den første film med en grønlandsk instruktør, poeten, politikeren og medstifteren af partiet IA, Aqqaluk Lynge.


ARRANGEMENTET

Filmen (88 min) er i farver og har danske undertekster. Arrangementet inkluderer samtale og varer ca. 120 min. Filmsalen og dens café åbner 45 min. før visningen. Der er unummererede siddepladser. Kom gerne i god tid.

Billetter
60 kr. Onlinebilletsalg


Udstilling
Se også de fotografier, som Teit Jørgensen tog sommeren 1972 i Qullisat i udstillingen Grønlandske øjeblikke (en filmbillet giver også adgang til udstillingen). Filmen er i farver, men stillbillederne er sorthvide, ligesom Teit Jørgensens fotografier i udstillingen og hans og Aqqaluk Lynges nye bog Da myndighederne stop, der kan købes i vores cafébutik.

 FILMINFO

Instruktion/manus: Per Kirkeby og Aqqaluk Lynge
Fotograf: Teit Jørgensen
Klip: Grete Møldrup
Lyd: Peter Sakse
Musik: Jens Hendriksen
Produktion: Flip Film Produktion


Nordatlantiske Filmdage 2023
2.—12. marts præsenterer Nordatlantiske Filmdage 2023 unikke filmoplevelser tilsat oplæg, instruktørbesøg og debat. Det samlede program publiceres 5. februar med særlig fokus på Grønland og Arktis samt miniserien Island i panorama og særarrangementer med bl.a. dansefilm og færøske kortfilm. Denne visning indgår i serien: Grønland & Arktis.

Billetsalg (UDSOLGT)

Billetsalg (UDSOLGT)

Nordatlantiske Filmdage 2023

Nordatlantiske Filmdage 2023

Filmserie: Grønland & Arktis

Filmserie: Grønland & Arktis