Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

Vestnordisk Råds børne-og ungdomslitteraturpris 2022

Oplev de nominerede forfattere og deltag i den festlige prisuddeling, der afrundes med en reception, når vi afslører årets modtager af Vestnordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2022

Torsdag 6. oktober 2022 kl. 16.30

Tre bøger er blevet nomineret til Vestnordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Fra Færøerne er det Bedste og mig og Bedste af Dánial Hoydal og Annika Øyrabø, Grønland nominerer Dyrenes stormøde om forureningen af vores jordklode af Kent Kielsen og fra Island er Forbudt at ødelægge af Gunnar Helgason nomineret.

De tre nominerede bøger har tilfælles, at de i børnehøjde omhandler seriøse og svære emner på en varm og positiv måde (læs mere om titlerne længere nede).
 

PRISUDDELING
De nominerede bøger præsenteres af litteraturforsker Vera Knútsdóttir, hvorefter forfatterne samtaler med kulturjournalist og forfatter Tore Leifer om deres bøger. Derefter afsløres årets prismodtager og prisen overrækkes af Steinunn Þóra Árnadóttir, Formand for Vestnordisk Råd.

Arrangementet varer 60 minutter og derefter er der reception, arrangeret af Færøernes Repræsentation, Grønlands Repræsentation og Islands Ambassade.

GRATIS TILMELDING
Det er gratis at deltage, men pga. begrænset antal pladser er tilmelding nødvendig.

Tilmeld dig her.


Prisoverrækkelsen er arrangeret af Vestnordisk Råd i samarbejde med Nordatlantens Brygges litteratursalon NordOrd samt Færøernes Repræsentation, Grønlands Repræsentation og Islands Ambassade.


_______________________________________________________

VESTNORDISK RÅDS BØRNE- OG UNGDOMSLITTERATURPRIS

Vestnordisk Råd uddeler hvert andet år rådets Børne- og ungdomslitteraturpris med henblik på at styrke vestnordisk børne- og ungdomslitteratur. Rådet udpeger en fagjury med medlemmer fra Grønland, Island og Færøerne. Juryen udvælger nominerede værker fra de tre vestnordiske lande. Vinderen af ​​prisen modtager DKK 60.000 i præmiepenge. I 2020 fik den islandske forfatter Bergrún Íris Sævarsdóttir prisen for bogen For evigt den allerældste.

Vestnordisk Råd er en mellemparlamentarisk organisation, der repræsenterer parlamenterne i Grønland, Færøerne og Island, med det formål at styrke samarbejdet mellem de tre lande, både indenfor politik, samfund og kultur. Vestnordisk Råd beskæftiger sig bl.a. med velfærd, samfundsvilkår og kultur i Vestnorden men emner som vedrører klima, Arktis og internationalt samarbejde er også blevet sat i fokus. Unges vilkår og fremtidsmuligheder i Vestnorden har i de sidste år fået særlig opmærksomhed i rådets arbejde. For mere information henvises til rådets hjemmeside vestnordisk.is

_______________________

DE NOMINEREDE BØGER

Bedste og mig og Bedste af Dánial Hoydal og Annika Øyrabø
Bogen Bedste og mig og Bedste (Abbi og eg og abbi) er skrevet af forfatteren Dánial Hoydal og illustreret af billedkunstner Annika Øyrabø. I bogen om drengen og bedstefaren, som får demens, beskriver Dánial Hoydal på en forsigtig og værdig måde et ømt og vedkommende emne i børnehøjde. På en let og saglig måde får vi indblik i og mulighed for at snakke om sygdommen demens, som rammer så mange familier.

Dánial Hoydal er dygtig til at forklare det alvorlige med en gran humor og morsomme ordspil, således at håbet får lov at leve. Det gør det lettere at forstå, og snakke om det der tynger. Annika Øyrabø kan kunsten at skabe en historie alene med billeder. Med skygger og dybde skaber hendes klip et tredimensionelt rum, der læseren får følelsen af at blive et med historien om drengen og bedstefaren. Fra drengens perspektiv ser vi, hvordan bedstefarens ord og handlinger forandres i takt med at han begynder at glemme. Med enkle ord og et legende udtryk beskriver Dánial Hoydal denne udvikling og det helt særlige bånd imellem de to. I en ellers håbløs situation, mærker man en varme og glæde. Bogens udgiver er Bókadeild Føroyja Lærarfelags.
 

Dyrenes stormøde om forureningen af vores jordklode af Kent Kielsen
I bogen Dyrenes stormøde om forureningen af vores jordklode (Uumasut ataatsimeersuarnerat nunarsuatsinni mingutsitsineq pillugu) af den grønlandske forfatter Kent Kielsen omhandles menneskets relation til naturen og vores fælles ansvar for jordkloden. Der er tale om en samtalebog for både børn og voksne om naturforurening hvor grønlandske myter spiller en rolle i at forklare og kaste lys på forholdet til naturen. Her forbindes aktuelle emner om forurening i naturen med den grønlandske kultur og spørgsmål vedrørende både udnyttelse og bevaring af naturen. I bogen kan dyr og mennesker snakke sammen og vil i fællesskab løse problematikken om forurening i naturen. Bogen er illustreret af Ivinguak Stork Høegh og Aka Høegh. Dyrenes stormøde om forureningen af vores jordklode er blevet oversat til både dansk og islandsk. Udgiver er Igloo publishing.  

Forbudt at ødelægge af Gunnar Helgason
I bogen Forbudt at ødelægge af Gunnar Helgason lærer vi Alexander at kende. Alexander har ADHD (hyperaktivitet) og det giver ingen problemer indtil tangerne pludselig begynder at falde fra hinanden. Helgason beskriver verden på en sjov, men også varm måde, ligesom Alexander opfatter den, lidt forvirrende og med fuld fart på. Alexanders veninde Sóley og hendes livlige familie spiller også en stor rolle i bogen og det gør også en mor der er gået sin vej og en lærer som er malplaceret i sin stilling. Selvom bogen er fuld af glæde, uforudsigelige begivenheder og sjove historier omhandler den også svære og alvorlige emner som sorg og tab og forskellige samfundsrelaterede emner som møder mellem forskellige kulturer og livet med ADHD. Bogens udgiver er Mál og menning.

 

 

 

SE OPTAGELSE FRA PRISUDDELINGEN PÅ VORES KULTURKANAL

SE OPTAGELSE FRA PRISUDDELINGEN PÅ VORES KULTURKANAL

VESTNORDISK RÅD

VESTNORDISK RÅD