Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

ARNARULUNNGUAQ ­– Kvinden der blev født to gange

Tag dit strikketøj med, når Ivalo Olsvig fortæller om den arktiske syerske, Arnarulunnguaq, der med egne ord blev født to gange.

Søndag 9. oktober kl. 13-16 (UDSOLGT)

Arnarulunnguaq blev født i 1896 i Avanersuaq (Nordgrønland). Som 25-årig bliver hun deltager på den 5. Thule Ekspedition, der strækker sig over årene 1921 til 1924. Den 5. Thule-ekspedition blev ledet af Knud Rasmussen og var en hundeslædeekspedition fra Grønland tværs over Arktisk Canada og Alaska til Østsibirien. Når man valgte at tage en kvinde ­ – Arnarulunnguaq –  med på ekspeditionen, var det fordi hun havde en ekspertise i, hvorledes man overlever i de arktiske egne: Hvis der er huller i kamikkerne, så klarer selv den bedste polarfarer ikke turen.

 

Arnarulunnguaqs liv før, under og efter ekspeditionen
I sit foredrag vil Ivalo fortælle om Arnarulunnguaqs liv før, under og efter ekspeditionen og om hendes eftermæle i dag. Blandt emner hun vil komme ind på, kan nævnes: Nordgrønland, inuitkulturen, ekspeditionen, Arnarulunnguaqs besøg i Det Hvide Hus i USA, og besøg i Danmark, og selvfølgelig hvad Arnarulunnguaq mente med, at hun blev født to gange.

 

Ivalo Olsvig
Ivalo Olsvig er grønlandsk og arktisk konsulent & foredragsholder. Hun er cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier med specialisering i Museologi fra Københavns Universitet, hvor hun skrev speciale om de to inughuit Arnarulunnguaq og Qaavigarssuaq Miteq, der deltog i Den 5. Thule Ekspedition 1921-1924.
Som fun fact kan nævnes, at Ivalo betyder senetråd, og navnet repræsenterer styrke, da senetråden var det stærkeste, man havde til at sy og binde med i det traditionelle inuitsamfund. 

Foredraget varer 60 min inkl. Q & A.

Efter foredraget vil der være åbent i strikkecaféen frem til kl. 16.

Onlinebilletsalg

Nordatlantens Venner
Der er en billetrabat på 25% til medlemmer af Nordatlantens Venner. Billetter købt med denne rabat skal fremvises sammen med et gyldigt medlemskort ved indgangen.

Foto: Qaavigarssuaq Miteq, Knud Rasmussen, Leo Hansen og Arnarulunnguaq. Fotograf: Leo Hansen © Knud Rasmussens Hus
Foto: Ivalo Katrine Birthe Foget Olsvig ©

BILLETSALG (UDSOLGT)

BILLETSALG (UDSOLGT)