Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

Kulturmøder i Arktis – inuit & 5. Thule Ekspedition

Udstilling 16. juni—13. august 2023 på Arktisk Institut og Nordatlantens Brygge

I 1921-24 gennemførte en gruppe danskere og grønlændere en rejse fra Grønland, tværs over Canada og Alaska til Tjukotka i Rusland. De mødte menneskene dér, udvekslede viden, myter, ting og sange. Sammen fandt de ud af, at inuit på tværs af denne del af Arktis havde rod i samme sprog, verdensopfattelse og levevis.

Udstillingen Kulturmøder i Arktis – inuit & 5. Thule Ekspedition giver et indblik i den verden, som ekspeditionen rejste igennem og de mennesker, den mødte. Den trækker tråde frem til det aktuelle fokus på revitalisering af traditioner og kulturarv, afkolonisering og ikke mindst vigtigheden af inuits evner og teknikker til at overleve i Arktis.

Udstillingen er fordelt på to huse: Nordatlantens Brygge sætter fokus på de mennesker, som ekspeditionen mødte. Både på deres traditionelle kultur og levevis. Her kan man læse om rejsen på plancher og se dokumentar-/undervisningsfilmen Dem, der bor langt borte (2023) samt originale akvareller af Konrad Nuka Godtfredsen.

I Det Arktiske Hus er fokus på organiseringen af ekspeditionen og selve praktikken ved at rejse i de arktiske egne over så lang en periode. Om hvordan inuits fint udviklede overlevelsesteknikker gjorde den lange slæderejse mulig: Hvordan fandt man vej? Hvordan kommunikerede man over så lange afstande? Og hvordan lykkedes det ekspeditionen at sende 20.000 genstande til Nationalmuseet i København? Her kan man kunne se genstande, kort og fotos.

Arktisk Institut, Strandgade 102, 1401 København K, har åbent ma-to 9-16, fre 9-15 (ring på klokken)

Udstillingen er kurateret af Lisbeth Valgreen, forfatter og redaktør, cand.mag i grønlandske og arktiske studier.

Udstillingen er venligt støttet af: Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond og Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat.

 

 

Foto: Klar til afrejse fra Point Barrow. Knud Rasmussen, Qaavigarsuaq Miteq og Arnarulunnguaq ved slæden. © Leo Hansen/Arktisk Institut

FERNISERING FREDAG DEN 16. JUNI KL. 16

FERNISERING FREDAG DEN 16. JUNI KL. 16