NERVESCAPE IX
Shoplifter / Hrafnhildur Arnardóttir

Udstilling 4. april - 6. september 2020
Fernisering fredag 3. april kl. 16-20

Træd ind i og oplev det storslåede og lige så farverige som forunderlige univers, skabt i syntetisk hår af den internationalt anerkendte islandske kunstner Shoplifter (aka Hrafnhildur Arnardóttir). Nervescape IX er den første separatudstilling af kunstnerens værker i Danmark og kan opleves på Nordatlantens Brygge fra 3. april til 6. september 2020.

Nervescape IX
Udstillingen er den niende version af Shoplifters stedsspecifikke værk med titlen Nervescape, som har været vist over hele verden i det seneste tiår. Værket er en eksperimentel installation i stor skala, fremstillet udelukkende af mangefarvet syntetisk hår, som kommer til at hænge fra loft til gulv i kunstnerens detaljerede konfigurationer.

Til udstillingen på Nordatlantens Brygge vil Shoplifter skabe et miljø, der indbyder til fordybelse, og som gæsterne (både børn og voksne) kan opleve med alle sanser. Det farverige værk kan frit berøres, og kunstneren opfordrer gæsterne til at deltage i værket ved at opleve det med hele kroppen.

Nervescape IX er delvis inspireret af Shoplifters mangeårige interesse for neurovidenskab og hjerneforskning. Sammenfiltrede bundter af hår i værket ligner nerveceller i deres organiske struktur, men kunstneren ønsker her at påvirke vores synapser i en mere direkte forstand. Hun tror nemlig, at når vi oplever stærke farver og bløde berøringer, udløser det seronotin i hjernen.

Shoplifter
Shoplifter (aka Hrafnhildur Arnardóttir, f. 1969) har boet og arbejdet i New York siden midten af 90’erne. I de sidste 20 år har hun udforsket brugen af og de symbolske egenskaber ved hår, både syntetisk og naturligt, og dets kunstneriske potentiale. Shoplifters værker består hovedsagelig af skulpturer, vægmalerier og stedsspecifikke installationer, som udforsker temaerne forfængelighed, selvbillede, mode, skønhed og folkelige myter. Hendes arbejde er forankret et sted mellem en fascination af populærkultur/masseproduktion og en beundring for folkekunst/kunsthåndværk. Humor spiller en stor, men diskret rolle i kunstnerens arbejde og manifesteres ofte i brugen af en intens farveskala.

Shoplifter repræsenterer Island ved den 58. Biennale i Venedig i 2019 med sin installation Chromo Sapiens. Hendes seneste værker omfatter separatudstillinger på Kiasma – Det Finske Nationalgalleri (Nervescape VIII, 2019), Islands Nationalgalleri (Nervescape VII, 2017), Walt Disney Concert Hall, Los Angeles (Nervescape IV, 2017) og Queensland Art Gallery of Modern Art, Australien (Nervescape V, 2016). Bemærkelsesværdige projekter omfatter bl.a. tøjdesign for Moncler (2019) og &Other Stories (2017), indretningsdesign for HAY (2016) og en vinduesinstallation skabt i samarbejde med kunstnerkollektivet a.v.a.f. for MoMA, New York (2008). Hun vandt den nordiske pris for tekstiler/Prins Eugens Medalje for fremragende kunstnerisk virksomhed i Sverige i 2011.