Hans Pauli Olsens stående billeder

Skulpturer og portrætbuster af Færøernes store formgiver.
27. februar - 5. juni

Der findes ikke mange kunstnere i dag, der mestrer skulpturens klassiske formsprog som færøske Hans Pauli Olsen (f. 1957). Menneskekroppen - det foretrukne motiv - gengives nøjagtigt og virkelighedstro, opbygges minutiøst og med stor sikkerhed helt fra bunden i ler. Hænderne, som er Hans Pauli Olsens eneste værktøj, arbejder selvstændigt og intuitivt med det modellerbare materiale, som besad de en egen kraft og vilje til formgivning. Skulpturernes overflade efterlades rå og med tydelige spor af hænder og fingrenes aftryk, hvilket giver værkerne et organisk og levende udtryk. Formsprog og positurer vækker nok mindelser om antikkens, renæssancens skulpturer, men som hos en Degas er hans metode additiv - Hans Pauli Olsen er skulptør, ikke billedhugger.


Skønt han inspirationsmæssigt trækker på kunsthistorien, fjerner Hans Pauli Olsen sig fra den rene naturalisme. Hans Pauli har øje for de nybrud, der er sket i kunsten i de seneste godt hundrede år og arbejder med koncepter. Han lægger således ofte flere betydningslag ind i sine værker og knytter effekter og virkemidler som optiske bedrag i form af skygger og spejlbilleder, eller sætter tyngdekraften ud af kraft og lade figuren stå på hovedet eller ligge vandret på gulvet. Herved destabiliserer han vores normale orientering, belyser tilværelsens gådefuldhed og sår tvivl om den virkelighed, som vi til hverdag tager for givet.


Hans Pauli Olsen er uddannet på Det kgl. Danske Kunstakademi 1979-87 hos professorerne Bjørn Nørgaard og Willy Ørskov, og han har udført en lang række skulpturer i det offentlige rum, både på Færøerne og i Danmark. Han har også udført en række portrætbuster, bl.a. af kongefamilien samt af fremtrædende, færøske billedkunstnere.

På udstillingen på Nordatlantens Brygge vil man bl.a. kunne se buster, skitser og  større værker udført i forskelligt materiale.


Omvisninger i udstillingen

Kom med på en guidet tur blandt Hans Pauli Olsens stående billeder. Med udgangspunkt i den aktuelle udstilling giver omvisningen et indblik i kunstnerens mangeårige og varierede arbejde med skildring af menneskekroppen, samt en introduktion til billedhuggerkunsten og dens mange muligheder generelt.

Søndag den 1. maj kl. 15. AFLYST.

 

læs mere om hans pauli olsen

læs mere om hans pauli olsen

Se indslag fra færøsk tv om udstillingen

Se indslag fra færøsk tv om udstillingen

Hans pauli olsen er ugen kunstner på kunsten.nu

Hans pauli olsen er ugen kunstner på kunsten.nu

Læs politikens anmeldelse

Læs politikens anmeldelse