København: en by i Nordatlanten – en del af Golden Days 2017

Lørdag den 16. september kl. 15

Temaet for Golden Days festivalen 2017 er ”København”. Det tema åbner op for en række helt umiddelbare spørgsmål: hvad, hvem og hvor er København?

Foruden at være Danmarks riges hovedstad og være beliggende på Sjælland, er København også at finde på mindre åbenlyse steder såsom i billedkunsten, i musikken, i litteraturen, på film og ikke mindst i bevidstheden hos de mange københavnere, som ikke længere bor i byen.

I forbindelse med årets Golden Days festival inviterer vi til en samtale om, hvordan København igennem tiden også er blevet en by i Nordatlanten. Byen har i århundreder været centrum for administration, handel og uddannelse og derfor også et vigtigt sted i mange islændinge, grønlændere og færingers liv og bevidsthed.

Om arrangementet
Nordatlanten er en del af København og København er en del af Nordatlanten. Relationen er gensidig. De to litteratur- og kulturhistorikere Kirsten Thisted og Bergur Rønne Moberg samt filmskaberen Otto Rosing fortæller denne eftermiddag om forbindelserne før og nu, og ikke mindst om den kunst som behandler relationen mellem landene og byen.

Lektor og phd.d. i nordisk litteratur Kirsten Thisted har beskæftiget sig med dansk-grønlandsk kunst- og kulturhistorie i årtier. Til dette arrangement vil hun fortælle om nogle af de første grønlandske besøgende i København og deres oplevelse af byen.

Otto Rosing er en af pionererne indenfor grønlandsk spillefilm og står blandt andet bag filmhittet Nuummioq (2009). Rosing viser klip fra filmen og diskuterer hvilken rolle København spiller i filmen og i hans eget virke som filmskaber.

Bergur Rønne Moberg, som også er ph.d. i nordisk litteratur, vil fortælle om den rolle som København spiller i moderne dansk-færøsk litteratur. Trådene trækkes fra 1900-tallets forfattere til Siri Ranva Hjelm Jacobsens succesroman Ø fra 2016, hvor erindringer, længsel og identitet skaber en særlig dansk-nordatlantisk geografi.

Moderator er Ann-Sofie N. Gremaud, som er ph.d. i visuel kultur og forsker i islandsk kultur og samtidskunst.

De tre forskere indgår alle i det internationale forskningsprojekt Danmark og det nye Nordatlanten: http://thenewnorthatlantic.com

Billetter
60 kr. www.billetto.dk
billetter

billetter