Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

FÆRØSK STRIK: KUNST OG DESIGN

30. april - 23. august 2011

Man må gå ud fra at den dybe tradition, der er for at forarbejde og anvende fårenes uld til beklædning på Færøerne, går helt tilbage til de tidligste bosættelser på øerne omkring år 1000.

Helt så gamle er de strikkede genstande, der vises på udstillingen Færøsk strik: kunst og design ikke. Her vises derimod for første gang en række af de tidligst kendte strikkede kunstværker fra Færøerne.

Værkerne blev strikket i løbet af 1960'erne, 70'erne og 80'erne, og selv om et par af dem blev fremvist i Tórshavn i 1981, kendte kun få til strikkekonen Katrina Maria Hansens (1913-2010) fascinerende og dybt originale produktion af strikkede kunstværker.

Det var i forbindelse med en opgave på designskolen Central Saint Martin's College of Art i London, om færøsk strik, at den færøske mode-designer Jóhanna av Steinum, ved et tilfælde opdagede Katrina Maria Hansens "side"produktion.

I årtier havde Katrina Maria Hansen, Mia, været anerkendt som en habil strikker af traditionelle færøske trøjer mm., og det var i den forbindelse, at hun i 2007 fik besøg af Jóhanna av Steinum, der ville interviewe den erfarne strikker.

Under sit besøgt så Jóhanna av Steinum de mere eller mindre hengemte strikkede "værker" og vidste straks, at hun havde set noget unikt, der burde bevares for eftertiden og præsenteres for offentligheden.

Det er uvist, hvor Mia fik sin inspiration fra til at skabe mønstre og kombinere farver, som hun gjorde i den periode. Men et er sikkert, hun skabte kunst med sine strikkepinde.

Jóhanna av Steinum fik tilladelse til at igangsatte en restaurering af de medtagne værker og blev så inspireret af arbejdet med Mia og hendes skrøbelige unika-strik, at hun efterfølgende skabte en strikserie inspireret af Mias arbejder.

På udstillingen kan man opleve samspillet mellem de originale strikkerier af Katrina Maria Hansen og Jóhanna av Steinums moderne design, der er inspireret af tæpperne.

Katrina Maria Hansen døde i 2010 og oplevede dermed ikke den anerkendelse, som hendes strikkede værker har fået i forbindelse med udstillingen, der blev vist første gang i Nordens Hus på Færøerne i 2010.