KAPRICE - Thrándur Thórarinsson

I en idealiseret naturalisme portrætterer den islandsk-norske maler livet i Reykjaviks og Københavns forskellige og ofte særegne afkroge, hvor det vrimler med sanseindtryk og æstetiske stimulanser.

Udstilling 19. maj – 19. august 2018

Thrándur Thórarinsson er en maler af den gamle skole. Hans billeder er malet med renæssancens og barokkens virkemidler, men med vor tids motiver. I de seneste år har han malet en række bylandskaber fra Reykjavik, og i denne udstilling vender han desuden blikket mod bylivet i København og portrætterer byens forlystelser og særegenheder samt dens dunkle sider.

Thórarinsson lader sig inspirere af byens arkitektur, og hans fokus er særligt rettet mod samspillet mellem byens rum og liv, nærmere bestemt livet mellem husene, hvor det vrimler med sanseindtryk og æstetiske stimulanser.

Malerierne er dog ikke altid lige virkelighedstro. I stedet skildrer de steder, som de kunne se ud, eller som maleren ville ønske, de så ud. På den måde benytter han sig af det urgamle princip fra antikken, hvor kunstneren skal forskønne og ophøje naturens - eller i dette tilfælde byens - former til et ideal, der intet sidestykke har i virkeligheden. Det kan karakteriseres som en idealiseret naturalisme, eller som visuel ønsketænkning. Harmoni, balance, rene linjer, orden og en stram form er karakteristika, der beskriver formsproget.

Udstillingen indeholder desuden motiver hentet fra dansk guldaldermaleri, formet efter og tilpasset nutidige omgivelser. Kunstneren ønsker på den måde at skabe en dialog med sine forgængere.


Thrándur Thórarinsson

Thrándur Thórarinsson (Þrándur Þórarinsson) er født 1978 i Island. Efter studier ved Islands Kunstakademi studerede han ved Odd Nerdrum Instituttet 2003-2006. Thórarinsson boede i København 2011-2013 og er i dag bosat i Island.

 

Læs fremragende anmeldelse i Kunstavisen her

Læs fremragende anmeldelse i Kunstavisen her

Læs interview med Thrándur Thórarinsson her

Læs interview med Thrándur Thórarinsson her