SuperBlack

Kristín Gunnlaugsdóttir / Margrét Jónsdóttir

2. september - 3. december

Farven SuperBlack absorberer 99,5 % af alt lys, og det menneskelige øje opfatter den derfor som fuldstændig tom. Den afgrundsdybe og opslugende farve er også det, der visuelt forbinder de to udstillingsaktuelle islandske kunstneres værker; Kristín Gunnlaugsdóttirs lærreder og Margrét Jónsdóttirs keramik.

For de to kunstnere er farven imidlertid også et udtryk for en sinds- og samfundstilstand kendetegnet ved opskruede sociale forventninger, forstillelse samt disrespekt og destruktiv adfærd overfor natur og krop. Temaer og problematikker som de begge har stærke holdninger til og tager under heftig behandling i deres nye værker, som er skabt til udstillingen på Nordatlantens Brygge.

Kristín Gunnlaugsdóttir (f. 1963)
Tonen er rå og dyster i Kristín Gunnlaugsdóttirs værker. I værkernes supersorte univers hersker en stemning af dekadence og forfald. En stemning der forstærkes af de utilslørede portrætter og afklædte menneskekroppe, som i en baroque iscenesættelse med kæmpeparykker træder frem på de sorte lærreder. Udtrykket er stærkt og rammende og sætter med deres blottede og uskønne ærlighed spørgsmålstegn ved vores normalitetsbegreb, skønhed og identitetsskabelse.

Margrét Jónsdóttir (f. 1961)
Krop og forfald er også nærværende i Margrét Jónsdóttirs keramiske værker. På trods af at keramik er uløseligt forbundet med brændende varme, er det alligevel overraskende at opleve hendes kulsorte stentøj, der minder om forarbejdet, flydende lava. Margrét Jónsdóttir har skabt et magmasort værk, Internal Nature, hvor den menneskelige organismes forbløffende sammensætning med hverdagsgenstande skaber stærke visuelle og refleksive kontraster. Hvad er det dog mennesket gør ved sig selv og ved sin natur? I et større holistisk perspektiv, spørger Margrét Jónsdóttir dybest set, om vi ville behandle vores kroppe med samme disrespekt, som vi behandler naturen?

Læs mere om Margrét Jónsdóttir.
Læs mere om Kristín Gunnlaugsdóttir

Kristín Gunnlaugsdóttir og Margrét Jónsdóttir bor og arbejder begge i Island og har tidligere udstillet deres værker sammen. Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Islands Ambassade i København.

Fri entre til vores udstillinger året ud

Fri entre til vores udstillinger året ud