Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

Rúrí - Fragile Systems

29. oktober 2016 - 5. februar 2017

På udstillingen Fragile Systems kan man opleve en række tankevækkende værker af den internationalt anerkendte islandske kunstner Rúrí. Udstillingen er skabt specielt til kulturhusets store sale og de to centrale værker Balance – Unbalanced og Future Cartography VII  kan opleves for første gang.

Udstillingen Fragile Systems tager afsæt i helt grundlæggende begreber og fænomener som balance, relativitet, tid og miljø. Med en række markante installationer, billeder og lydspor udfordrer Rúrí både konkret og metaforisk vores forståelse og organisering af verden.

Skrøbelige balancer
Det nye og omfattende værk Balance – Unbalanced har været intet mindre end ti år undervejs. Rúrí sætter her fokus på balance som et gennemgribende aspekt i livet og verden; det være sig personligt, politisk, økonomisk, miljømæssigt eller kosmisk.

Med udvalgte hverdagsgenstande symbolsk placeret på gammeldags vægte udstiller Rúrí skævheder og ubalancer i menneskets prioritering af bl.a. vandressourcer, behandling af naturen samt vægtning af menneskeliv over for økonomi. På metaforisk vis minder hun os om vigtigheden af at opretholde eller genoprette disse væsentlige balancer, samtidig med at hun illustrerer, hvor truede vores skrøbelige systemer egentlig er.

Skrøbeligt miljø
Værket Future Cartography VII slår et andet tema an, der har været afgørende i Rúrís kunstneriske produktion; miljøengagementet. Værket illustrerer, hvilke konsekvenser den globale opvarmning vil få for udvalgte kystlinjer, herunder danske, hvis isen på Antarktis forsvinder.

Med Fragile Systems stiller Rúrí således uomgængelige og afgørende spørgsmål vedrørende menneskets prioriteringer og organisering af verden. Rúrís kunst har altid haft en politisk og aktivistisk kant, og når hun udtrykker sin bekymring over vores truede natur og menneskelige disharmoni, er det derfor også en utvetydig opfordring til at tage stilling og handle, så den aktuelle kurs vi befinder os på endnu kan ændres.

Fragile Systems er kurateret af Christian Schoen.

I forbindelse med udstillingen er der produceret et omfattende katalog med tekster af kurator Christians Schoen og filosof og kunstkritiker Jonathan Habib Engqvist.


Om Rúrí
Rúrí er født i Island i 1951. Hun har været aktiv kunstner siden 1970’erne og hendes omfattende kunstneriske oeuvre består af både værker, performances, installationer mv. Hun er kendt for sin diversitet og for at udtrykke sig i forskellige medier, hvorfor hun konstant fornyer sig. Siden 2003, hvor hun gjorde sig bemærket på Biennalen i Venedig med værket Archive — Endangered Waters, har hun udstillet over det meste af verden. Hun har senest besøgt Danmark i 2009, hvor hun deltog i gruppeudstillingen RETHINK Contemporary Art & Climate Change i Nikolaj Kunsthal.

Rúrís arbejde kan betegnes som glokalt, da hun beskæftiger sig med lokale problemstillinger, som også afspejles globalt. Rúrí har altid været en aktivistisk kunstner, og det sociale engagement har været en stærk drivkraft i hendes kunstneriske karriere: “Al kunst er en form for social engagement, men nogle kunstnere arbejder selvfølgelig mere bevidst med det end andre.” - Rúrí

Rúrís har gennem fire årtier udforsket tematikker som identitet, tid, relativitet, kosmos og miljø, som alle relaterer det at være menneske i denne verden, og hvordan mennesket placerer sig selv i forhold til Kosmos.

Omvisninger
Der er offentlige omvisninger følgende søndage kl. 15: 6. november, 4. december og 15. januar.

 

Udstillingen er støttet af:

 

 

Islands Ambassade i Danmark

 

læs mere om rúrí

læs mere om rúrí