Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

Et kalejdoskopisk blik på Nordens klima og naturens forandringer set fra kunstnerens, filosoffens og forskerens blik. Billeder, installationer, skulpturer, musik og videnskabelige betragtninger i dialog omkring klimaforandringerne i Norden.

13. juni - 23. august

Baggrunden for udstillingen Rød Sne - når klimaet bløder er en gruppe nordiske kunstnere og videnskabsfolk, som er bekymrede over effekten af forandringerne i kloden klima. For de mennesker, der bor i nordiske og arktiske områder, er klimaændringer ikke længere en fremtidig trussel. De ser og mærker, at det sker lige nu. Gletsjere i Grønland og på Island afsmelter i et stadig hurtigere tempo og ændrer miljøforudsætningerne radikalt. Invasive dyre- og plantearter findes hvert år, og de ændrer balancen for flora og fauna. Selv havets økosystemer, som samfundenes overlevelse er afhængig af, er truet. Forureningen vokser overalt i fødekæden og truer nuværende og fremtidige generationers sundhed og overlevelse. For de nordiske og arktiske folk er vendepunktet ikke længere en fremtidig risiko. Processen er i gang.

Rød sne - når klimaet bløder er et udstillingsprojekt, der vil fremme dialogen om klimaforandringer, og hvad det betyder for mennesker, der bor omkring det nordlige Atlanterhav.

Udstillingen giver mulighed for at reflektere over og debattere disse emner: - isflager vises i store malerier på væggene; en skulptur viser en kvinde som en isbjørn; musik, inspireret af naturen i en interaktion af sten og vand høres; 8760 timelap-billeder på storskærm viser afviklingen af en gletsjer; plakater præsenterer videnskabelig information om Grønland under seneste istid; vi hører myter og historier om verdens oprindelse og de forandringer, den har været udsat for; lyde fra havet høres mens vi går blandt skulpturer af mennesker halvt nedsænkede i vand; hængende skulpturer viser den gradvise afsmeltning af islandske gletsjere.

Gruppen omfatter ikke alene kunstnere, men også forskere, der har studeret de forandringer, der finder sted, og de har reflekteret over konsekvenserne. Deres forskning præsenteres i udstillingen sammen med kunst, og vi mener, at kunst og videnskab i fællesskab kan dokumentere og kaste lys over kompleksiteten i disse spørgsmål og bidrage til at tydeliggøre dem og åbne for en diskussion, hvor alle inviteres til at deltage.

 

Deltagere og bidragsydere

Kunstner Magnús Pálsson. Island
Kunstner Ragnhildur Stefansdottir. Island
Kunstner Kristín Reynisdottir. Island
Musiker Kristian Blak. Færøerne
Kunstner Julia Pars. Grønland
Kunstner Bente Elisabeth Endresen. Nordnorge/Danmark
Trommedanser Pauline Motzfeldt. Grønland/Danmark
Professor Helgi Björnsson. Island
Professor Thora Ellen Thorhallsdottir. Island
Professor Tine Lander Rasmussen. Norge
Lektor Erik Thomsen. Palæontolog. Danmark
Dr. Monica Kristensen. Norge
Jon Proppe. Kunsthistoriker. Island. tekster i forbindelse med udstillingen.

Udstillingen har tidligere være vist i Katuaq, Nuuk, og skal efterfølgende vises i Nordens Hus, Tórshavn.

Projektet støttes af Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Grønlands Selvstyre, Sermerqfonden, Nunafonden, Royal Arctic Line, Myndstef og Muggur. Katuaq, Nordatlantens Brygge, Nordens Hus på Island og Nordens Hus på Færøerne.

Læs mere

Læs mere