Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

QANGA - Tegnet fortid

11. februar - 2. september 2012

Den aktuelle udstilling på Nordatlantens Brygge, QANGA - Tegnet fortid, viser kunstneren Nuka K. Godtfredsens originale akvareller malet til de første bind af den grønlandske tegneserie Oqaluttuaq (Fortællinger), der omhandler Grønlands forhistorie.


Kunsten at fortælle i billeder
Nuka K. Godtfredsen har skabt illustrationer, der ud over at bidrage til formidlingen af Grønlands forhistorie, må betragtes som kunstværker i sig selv. På udstillingen vil man kunne opleve 31 originale sider fra seriens første og andet bind, indrammet og ophængt som selvstændige værker. Frarøvet tegneseriegenrens trygge kontekst - uden tekster i talebobler og lineær fortælling - åbner de enkelte værker for nye fortællinger og gives et nyt liv og en ny mystik, der rækker ud over genrens konventioner og seriens oprindelige formidlende og dokumentarisk-videnskabelige hensigt.

Med skabelsen af tegneserien fortsættes desuden Grønlands rige fortælletradition, og værkerne er inspireret af tidligere historiske og kunstneriske skildringer af livet i Arktis fra hhv. 1800 og 1900-tallet af kunstnerne Aron fra Kangeq og Jakob Danielsen. Nuka K. Godtfredsens værker er af så høj kunstnerisk såvel som videnskabelig kvalitet, at de af Nationalmuseet, betragtes som vigtige fremtidige kilder på niveau med de historiske værker.

Forbilledligt møde mellem kunst og videnskab
Oqaluttuaq (Fortællinger) er resultatet af et årelangt unikt formidlingssamarbejde mellem Nuka K. Godtfredsen, forskere fra Nationalmuseet, det grønlandske skolebogsforlag Ilinniusiorfik og den grønlandske avis Sermitsiaq . Udgangspunktet for samarbejdet var et ønske om at få nuanceret og formidlet forskernes omfattende viden om Grønlands forhistorie til et større publikum, og Nuka K. Godtfredsen har siden 2007 haft tegnestue på Nationalmuseet i København og arbejdet med at levendegøre Grønlands forhistorie, som den ellers kun kendes fra forskernes teorier og arkæologiske fagbøger. 

Tegningerne skildrer detaljeret og på smukkeste vis livet i Grønland i forskellige forhistoriske perioder. Bind 1, De første skridt (2009), omhandler independence-kulturens indvandring i Grønland for 4500 år siden, og bind 2, Hermelinen, der rykker godt 3500 år frem i tiden, omhandler 1100-tallets sene dorset-kultur. Bind 2 udkommer i marts måned 2012. Der er i alt planlagt fire bind.

Arkæologer fra Nationalmuseets Etnografiske Samling har vedholdende bistået Nuka K. Godtfredsen med aktuel viden og teorier om de tidligste samfund, deres kultur og levevis, for at få illustrationerne til at repræsentere et så præcist billede af f.eks. redskaber, jagtmetoder, boligform, beklædning og ikke mindst tolkninger af tankegang og spiritualitet i disse arktiske samfund.

Tegnet som en film
Med udstillingen af illustrationerne har det desuden været muligt at tilføje et element til fortællingerne. Nuka K. Godtfredsen har under skabelsesprocessen haft et mentalt "lydspor", der har medvirket til at understrege stemninger og handling i historierne.

Til udstillingen er der derfor komponeret en lydside bestående af seks individuelle kompositioner, som understøtter temaer eller handlingsforløb i serien: drabet, mødet, isbjørn, floden, sulten og jagten, og følger publikum rundt i udstillingen. Dele af lydinstallationen er interaktiv og titlen på musikstykkerne er da også Oqaluttuaqattaapput, hvilket betyder fortælle hinanden historier. Værket er komponeret af Kristian Bjerre Harting og Lill Rastad Bjørst.

Udstillingen QANGA - Tegnet fortid er arrangeret i samarbejde mellem Nordatlantens Brygge og Nationalmuseet.


Se mere om tegneserieprojektet her.