Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

HERRER, MÆND OG MESTRE

Køns- og ligestillingskamp med et glimt øjet. Kvinde- og erhversportrætter af Anna María Sigurjónsdóttir.

11. juni - 27. september 2011

I Island - såvel som i resten af verden - besidder kvinder job og hverv inden for alle brancher og områder - ligesom mænd - men de har ikke samme stilling lønmæssigt. Dertil kommer at en lang række af disse stillinger er benævnt med ord, hvis grammatiske form knytter an til en traditionel opfattelse af hvilket køn, der bestrider jobbet eller hvervet. På dansk kender vi det f.eks. fra politimand, formand og landmand.

Set fra et kønspolitisk synspunkt er det nærliggende at drage dette grammatiske faktum ind i ligestillingsdebatten på lønområdet. Det er da også hvad den islandske fotograf Anna María Sigurjónsdóttir gør i sine fotografier af en række islandske kvinder i forskellige arbejdssituationer.

Udstillingens 35 billeder viser kvinder i "mandejob" som landmand, truck-fører og automekaniker, minister og ikke mindst verdens første kvindelige præsident, Vigdís Finnbogadóttir, som udstillingen er dedikeret til.

Udstillingen har således et ganske markant budskab og den åbnede da også i Reykjavík i forbindelse med den særlige islandske Kvinde-fridag den 24. oktober, hvor landets kvinder stopper arbejdet på et bestemt klokkeslæt, som symboliserer forskellen mellem mænd og kvinders løn.