Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 10-17
Åbningstid i dag: 12-17
Åbningstid i dag: 12-17
Menu

Særudstilling med nye værker af Færøernes store eventyrer og kunstner.

26. april - 31. august 2008

Igennem sin lange og alsidige karriere har kunstneren og ekspeditionsmanden Tróndur Patursson formået at sætte sig solide og bemærkelsesværdige spor på såvel Færøerne som i udlandet.

Fra Kirkjubøur på Færøerne i nord til Vejle længere mod syd, over København i øst, har Tróndur som kunstner markeret sig siden sin han debuterede på Olajudstillingen i det Færøske Kunstmuseum i Tórshavn i 1964.

På den aktuelle udstilling viser han nye malerier og værker i glas.


Om Tróndur Patursson
Tróndur Patursson blev født i Færøernes gamle kulturcenter, Kirkjubøur, i 1944, søn af kongsbonden.

Paturssons uddannelse er meget alsidig - efter nogle år til søs gik han på Glyptotekets tegneskole i København 1965-66. Senere kom han i Norge i kontakt med billedhuggeren og glaskunstneren Kyllingstad, hvor han kom i mesterlære. Derefter fulgte et år på Den Norske Kunsthåndværkerskole, hvor han specialiserede sig i metalarbejde. Efterfølgende gik han tre år malerlinien i Statens Kunstakademi Oslo.

Hans brede uddannelsesgrundlag afspejler sig i hans alsidige brug af materialer - strækkende sig fra drivtømmer, rustne metaldele, knogler o.l., fundet i Kirkjubøur ("gaver fra havet"), til tempera og glas, som han virtuost mestrer.

Motivvalget har bestandigt kredset om naturen - sjældent naturgengivende og aldrig naturimiterende, og over årene har han udviklet en særlig "naturkalligrafi"- rytmiske og abstrakte formstrukturer i grænseområdet mellem figurativt og nonfigurativt. Hans værker, der ofte blot hedder "Naturinspiration", er abstraherende naturfortolkninger, spontane og uformelle malerier - en slags action painting.

Beskueren kan måske afkode menneskeskikkelser eller landskaber i kalligrafien, og Paturssons mål er da også at "at gøre det usynlige synligt", dvs. give os en oplevelse af kræfter og dimensioner i tilværelsen, som vi ikke umiddelbart kan nå med vores sanser eller rumme i vor forstand.

Foruden sit kunstneriske virke har han rejst og sejlet med den irske eventyrer Timothy Severin på flere af dennes spektakulære ekspeditioner.